Omslagsvideo 2 Smögenhamnen
Omslagsvideo 2 Smögenhamnen
previous arrow
next arrow

smögen i Våra hjärtan

Här berättar vi om Smögens fantastiska historia, fiske och sjöfart varvat med vardagsbilder i nutid.

Smögenhamnen på Facebook

Smögen hör till en av Sveriges mest välkända turistdestinationer. Badgäster främst från Stockholm upptäckte denna pittoreska ö i början av 1900-talet och därefter började allt fler turister att söka sig hit från hela landet. Evert Taube gjorde sitt första offentliga framträdande redan år 1918 på Smögen och var en flitig besökare på ön.

Smögen är skaldjurens huvudstad i Sverige med bland annat sina rikskända Smögenräkor. Smögens Fiskauktion är Sveriges näst största fiskeauktion och från denna levereras färska skaldjur och fisk över hela landet. Den äkta räkmackan uppfanns på Smögen och avnjutas bäst på plats. Möjligheter att följa med på havsfiske, kräftfiske och hummersafari finns stora delar av året.

Det finns mycket att se på Smögen som de vackra små gränderna med hus från 1800-talet. Badplatsen Vallevik och Makrillviken erbjuder fantastiska badmöjligheter. En mycket naturskön plats är naturområdet Sandö med sina unika miljöer. Det finns ingen turist på besök på ön som inte har flanerat runt på Smögens kända brygga ”Smögenbryggan” med alla butiker, konstutställningar, matserveringar och båtar som trafikerar ön Hållö, Kungshamn och Sotekanalen.

Det sker flera evenemang under året. De två största är housefestivalen ”Amaze Festival Smögen” i slutet av juli och ljuskonstfestivalen ”Island of Light Smögen” mitten av september vilka lockar hit tusentals långväga besökare.

Vid Sotenäset finns flera välkända destinationer som Smögen, Kungshamn, Hunnebostrand, Bohus-Malmön, Bovallstrand och många andra sköna platser. Sevärdheter att uppleva som Hållö, Ramsvikslandet och Nordens Ark.

Föreningar som verkar för Smögens kulturarv

Sotenäs turistförening
Smögen &  | Facebook: Smögen &

Upptäck smögen & alla andra sköna platser

Smögen & Sotenäs

Ramsvikslandet

Barnens Smögen &

Filmerna är producerade av Upplevelsefilm på uppdrag av Sotenäs turistförening.