89912710_2755571451144704_4001343690759995392_o

Lång och trogen tjänst

Båtarna med namnet Soten och Sotefjorden började sin trafik här redan innan Sotekanalen var färdig 1934. Sotefjorden var först, S/S Idun kom 1939 och S/S Soten 1943. På den tiden var dessa båtar, som drevs i Bröderna Karlssons regi, synonymt med lokaltrafiken på kuststräckan mellan Fjällbacka och Lysekil. I takt med att bilar och bussar gjorde sitt intåg så miste den reguljära trafiken alltmer sin betydelse och det kom mera att handla om turisttrafik.

M/S Soten som finns idag har trafikerat Smögenkusten sedan 2010, men hon startade sitt liv på Wennbergs mekaniska verkstad i Karlstad 1915 som Ångaren Torsö. Från början gick hon i trafik mellan Torsö och Mariestad i Vänern. Sedan fortsatte hon i Visingsötrafiken i Vättern som

Hebe III. Efter detta kom hon till Vadstena som Victoria och till Trollhätte kanal som Strömkarlen. 2010 kom hon till slut till Smögen och blev nutidens fartyg med saltvatten under kölen och det traditionstyngda namnet Soten.

M/S Soten blev K-märkt 2017 och är idag en del av vårt maritima kulturarv.

År 2017 mottog även Göran Hahne Sotenäs Turismpris för att han tagit tillvara och vidareutvecklat den fina berättartradition som kustens folk hade förr i tiden, och var välkända för.

Våra gäster ombord får på detta sätt inte bara en del av en sällsynt vacker sjöresa där skärgården är klassad bland de sju förnämsta i hela vår värld, utan de får även höra intressanta berättelser från äldre tider om vår kust.

I motiveringen till Turismpriset står följande att läsa;

”Att få ta del av denna kunskap är en viktig del av vår kulturhistoria. Det är ingen överdrift att säga att Göran har blivit en viktig kulturambassadör för näringen och Sotenäs kommun. Sammanfattningsvis är Göran Hahne med sitt fartyg Soten en mycket välmeriterad pristagare som genom sitt uppoffrande arbete har byggt upp en viktig service för vår besöksnäring och för oss bofasta invånare som på nära håll kan få uppleva de fina naturupplevelserna kryddat med en portion kulturhistoria.”