89912710_2755571451144704_4001343690759995392_o
89912710_2755571451144704_4001343690759995392_o
previous arrow
next arrow

Besättningen, till din tjänst

Ombord träffar du Kapten Göran Hahne – En erfaren sjöbuse. Han startade som däcksman på Sotefjorden som 12-åring, under Gustaf Karlssons era. Som Hasselösundspojk och fiskarson har han tillbringat sitt liv i miljöerna han berättar om. Under en period i ungdomen under lågsäsongen vintertid var han även sillfiskare på lokala båtar. Efter en sjökaptensutbildning och erfarenheter från större passagerarfartyg, olika typer av lastfartyg och tankbåtar så fick han även uppleva att en barndomsdröm gick i uppfyllelse och han seglade som befälhavare på de båda segelfartygen Tremastbarken Gunilla och vackra Bramsegelskonaren Lady Ellen.

Berättandet och guidandet fick sin start redan i första sommarjobbet på Sotefjorden. Tack vare Görans intresse för historia, såväl lokal som maritim, så finns det nu inte mycket han inte vet om vårt stycke Bohuskust. I hans berättelser blandas fakta och några skrönor. Men den verkliga historien är oftast fantastisk nog! Ibland brister han dessutom ut i sång, men biljettpriset står trots detta fast….

Bengt Wallström har en lång karriär som sill- och räkfiskare bakom sig. Men numera nöjer han sig med att dra upp en och annan motsträvig makrill från den egna ekan. Det Bengt inte vet om båtar, motorer och sjömansskap är inte värt att veta!

Han är Tjuvsundspojk från Gravarne, och av någon anledning mycket noga att betona detta. Vi andra skulle säga att han kommer från Kungshamn. Han pratar mycket dialekt och vi översätter gärna.

Monica Bjelkert Lantz är landkrabban som gick till sjöss! Hon har känt Göran och hans familj sen tidiga tonåren och fick uppleva hur tillfälligheterna förde henne ombord på Soten många år senare. Med sitt brinnande intresse för matlagning är det hon styr och ställer i byssan och ser till att vi får något gott i magen ombord. Hon är förvisso född i Småland men hennes bohuslänska gener har nu fått fritt spelrum och trots att hon kan betecknas som Hunnebostrandstös, så lär hon tala Gravarnemål när andan faller på. Tillsammans med Bengt ser hon till att våra gäster trivs och har det bra ombord.